Adaptacija dece

Prvi susret roditelja i osoblja vrtića je od izuzetnog značaja za proces adaptacije.

 

Polazak deteta u vrtić predstavlja u većini slučajeva njegov prvi izlazak iz komforne porodične sredine. Istovremeno, za dete to može predstavljati i prvi susret sa većim brojem nepoznatih osoba, što ume da uzrokuje pojavu straha od odvajanja.

Stoga, pravilna adaptacija deteta na kolektiv je vrlo važna za detetov dalji psihološki razvoj i to je prvi korak ka uspešnoj realizaciji svih aktivnosti koje vrtić nudi. Adaptacija je period tokom kog se dete privikava na novu sredinu, drugare, osoblje i uslove života u vrtiću.

Kako će proteći adaptacija i koliko će trajati zavisi od niza činjenica:

– uzrasta
– prethodnog iskustva odvajanja
– pripremljenosti deteta za dolazak u jasle/vrtić
– stavova roditelja prema jaslama/vrtiću
– od redovnosti dolaženja
– kao i od samog stručnog kadra koji radi u vrtiću

Prvi susret roditelja i osoblja vrtića je od izuzetnog značaja za proces adaptacije. Tokom prvih razgovora sa roditeljima dobijaju se važne informacije o zdravstenimstanju deteta,spavanju, navikama, sklonostima i ishrani deteta, koje doprinose boljem upoznavanju deteta. Kroz prve razgovore stvara se temelj za izgradnju sjajne komunikacije i saradnje između roditelja i vaspitača. Dolaskom deteta u kolektiv, roditelji dobijaju partnere u vaspitanju i razvoju svoje dece, te je od nemerljivog značaja od početka uspostaviti dobar odnos između roditelja i vrtića.

Tokom adaptacije ulažemo maksimalne napore da i deca i roditelji što lakše prođu i prebrode ovaj period.